divendres, 24 de juliol del 2015

Maig Sant Cugat, Setembre Catalunya. Als i les companyes de Procés Constituent


Fa poc més de mig any, a Sant Cugat, la Candidatura d'Unitat Popular i Procés Constituent vam decidir sumar esforços i anar plegats a les eleccions municipals del passat 24 de maig. Des de la CUP vam fer l'aposta a partir de la constatació que, de tots els agents polítics de la nostra ciutat, el Procés Constituent era amb qui teníem una major coincidència, tant a nivell ideològic, ètic com procedimental. Així ho demostraven els 10 punts del seu manifest, plenament coincidents amb el pensar i fer de la CUP. Aquesta sintonia, emmarcada en la conjuntura d'emergència social i nacional que fa temps que vivim, ens va dur a considerar imprescindible el fet d'aglutinar forces d'aquells que treballàvem amb els mateixos objectius i en una mateixa direcció.

Ho dèiem el dia que presentàvem la candidatura a la ciutat: La candidatura CUP-PC era la suma de forces que, des de la diversitat de tradicions polítiques, representava l'esquerra alternativa. Aquella que té clar que el sistema en què vivim no es pot edulcorar i cal un canvi estructural. La que, des de baix i assembleàriament pren les seves decisions. La que té clar que el subjecte polític som els i les catalanes, i que no hem de subordinar el procés constituent que necessita el nostre poble a un suposat canvi polític a l'Estat Espanyol.

El 24 de maig vam votar, i a Sant Cugat la candidatura CUP-PC va confirmar les bones sensacions de la campanya i les mostres de suport que ens arribàven obtenint un suport significatiu que ens va convertir en la segona força política a la ciutat amb més d'un 15% dels vots. I aquests resultats es van assolir presentant-nos com l'alternativa a les polítiques de CiU, sense rebaixar el discurs o subtilitzar-lo per fer-lo més amable o digerible. Amb una proposta nítidament transformadora.

L'experiència no podia haver sigut més enriquidora i engrescadora. Malgrat que l'aposta de la CUP no són les coal.licions, la intuició de l'entesa va ser encertada. No perquè la gent del Procés Constituent de Sant Cugat siguin molt bona gent (que ho són) sinó perquè, barreres estètiques, històriques, de llenguatge o fins i tot generacionals a banda, compartim dos elements que són cabdals en l'aposta política: l'anàlisi rupturista i el conseqüent projecte polític i la determinació que el com es fan les coses és al capdevall tant o més polític. Ambdues som forces que no ens hem de disculpar per res del passat ni per ningú. Actors netament sobriranistes, netament transformadors. Netament assemblearis, netament activistes. Sense cap por a cap debat i amb les ganes necessàries de guanyar, però mai de guanyar a qualsevol preu o el pitjor, diluïnt i descafeinant la nostra proposta.

Ho hem dit des d'un primer moment: les eleccions del 27 de setembre han de tenir un caràcter plebiscitari i constituent. I pensem que cal bastir una candidatura de ruptura que aglutini aquells que no només compartim l'anàlisi que la ruptura amb l'Estat Espanyol és legítima i necessària, sinó també -i sobretot- una oportunitat per a constituïr un nou país. Dels que creiem que sense sobirania econòmica no hi ha veritable independència. Caldrà fer-ho amb forces sobre les quals no plani cap dubte i que reconeguin que l'únic subjecte polític és el poble català.

Creiem fermament que és desitjable traslladar l'experiència de Sant Cugat (i d'altres municipis on vam anar plegats) a les eleccions d'aquest setembre. I pensem que el Procés Constituent té un paper clau en aconseguir que aquesta candidatura sigui una alternativa a la falsa dicotomia entre la llista unitària i el SíQueEsPot. Nosaltres no renunciarem a res perquè ho volem tot.

Companys del Procés Constituent: Des de la nostra humil aportació us animem a acompanyar-nos en aquest viatge i a sumar esforços amb la CUP-Crida Constituent.
Per davant vagi el respecte a la vostra decisió final, per descomptat, però no hem volgut deixar escapar la ocasió de compartir les nostres reflexions i experiència.

Salut,

Núria Gibert i Dasca i Ignasi Bea i Seguí. Militants de la CUP Sant Cugat i regidors de la candidatura CUP-Procés Constituent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada