dilluns, 26 de gener del 2015

Un estudi, coses que no caldria explicar i una de federalistes




Constatacions d'un estudi

La setmana passada el Diari de Sant Cugat publicava un interessant article sobre la distribució de la renda a Sant Cugat. Ens parlava d'un fet que no era difícil d'intuir: que Sant Cugat és la ciutat catalana amb major desigualtat en la distribució de la renda, i aportava algunes dades interessants, com el fet que l'1% de les rendes més altes de la ciutat acumulen ni més ni menys que el 21,02% del total de la renda, o que la renda mitjana dels declarants santcugatencs és de 50.434 euros (aquí alguna cosa falla, hauré de reclamar, perquè la meva renda és una quarta part d'aquesta). Entre 361 santcugatencs es reparteixen 383 milions d'euros, més d'un quilo per barba de mitjana. Puc afirmar que, si no dissimulen molt bé, jo no conec ningú que tingui un milió d'euros. Ni mig, vaja. També segons l'estudi, hi ha 36 persones que declaren una mitjana de 5,7 milions. D'aquests tampoc en conec cap. Als municipis del voltant hi ha desigualtat, però l'1% de les rendes no suca tant (Rubí 6.97%, Cerdanyola 8,84%, Sabadell 11,42% i Terrassa 13,31%)



Coses que no caldria explicar

Preguntats sobre aquestes dades, membres de l'equip de govern treuen ferro a la qüestió. I algun deixa anar perles de l'estil «no ens ha de preocupar que hi hagi molta diferència si no que la gent que estigui més abaix disposi de recursos». Hi ha coses que a vegades penses que ja no caldria explicar i després de llegir segons què veus que estàs totalment equivocat i que de tant en tant convé recordar-les. I passa que el fet que hi hagi un desequilibri en les parts més altes de les franges de renda i el fet que hi hagi gent que malda per subsistir no són coses sense relació. Entre altres coses perquè n'hi ha uns que exploten -pocs- i altres -bastants més- que són explotats. O que la pobresa és conseqüència de les injustícies del sistema que defenseu, no un fenomen natural inevitable.

Passa que a Sant Cugat, malgrat el comprensible cofoisme per la salut econòmica de l'ajuntament, tenim un percentatge important de gent (al voltant del 12%) que malda per pagar serveis bàsics com el gas, l'electricitat o l'aigua. Que un 10% necessita els serveis socials i que les famílies ateses per Càrites augmenten i ja són més de 800 a la nostra ciutat. I passa, també, que encara que a la ciutat tinguem un atur molt inferior a la resta del país (8,33%) abunden les feines precàries, que dels joves que tenen feina ni la meitat arriben al salari mínim interprofessional, i que cada dia n'hi ha que passen a engrossir les files del col·lectiu dels noumarxats, aquells santcugatencs que han de deixar la ciutat pel nivell de vida impossible que s'imposa.



Una de federalistes

Fa uns dies es va presentar a Sant Cugat Federalistes d'Esquerres i l'acte, que va omplir una de les sales de la Casa de Cultura, va deixar unes quantes cites memorables. Un dels convidats, Joan Botella, va dir que «No hi ha dret d'autodeterminació: el que és legítim és plantejar el desig d'independència», que «Hi ha una majoria federalista però no és visible perquè no té portaveus» o que «Cada vegada hi ha més federalistes a Espanya: es declaren a favor d'aquesta opció PSOE, IU, Podem». Victòria Camps, una de les impulsores del Foro Babel, no es va quedar curta: «les esquerres no poden tenir com a opció la independència», «el dret a decidir no existeix. L'autodeterminació només és per a les colònies».



Més enllà del fet que el federalisme és una opció totalment legítima, o que jo no comparteixi segons quines afirmacions sobre les majories socials a casa nostra, em limitaré a dir dues coses: 1- Que algú que nega el dret d'autodeterminació ni tan sols es pot anomenar d'esquerres, ras i curt. I 2- que parlar de federalisme a l'estat, quan a l'Estat Espanyol no estan ni han estat mai per la qüestió, quan calen 2/3 de congrés i senat per una reforma, convocar eleccions, 2/3 altre cop del nou congrés i el nou senat, i un referèndum no és una utopia. És el que ve després.





*l'article al Diari de Sant Cugat porta per títol «36 santcugatencs acumulen l'1% de la renda local» del Bernat Bella





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada